Skip to main content

Eindhoven, 12 oktober 2023 – Vandaag lanceren 14 gemeenten in Zuidoost-Brabant een gezamenlijke campagne met de titel Support Safe Sport. De campagne moet sporters, coaches, supporters en clubbestuurders bewust maken van grensoverschrijdend gedrag op sportverenigingen. Dit moet leiden tot een sociaal veilig en positief sportklimaat waarin iedereen zichzelf kan zijn en met plezier kan sporten.

 

Grenzen overschrijden is een no go!

Sportieve grenzen verleggen is prachtig. Maar grensoverschrijdend gedrag is nooit acceptabel. Waar de grens ligt, kan per sporter of coach verschillen. Bij het uitschelden van een scheidsrechter is het duidelijk. Maar kan een spelersbegeleider zomaar de kleedkamer betreden? Is elke aanraking van een coach reden voor ongerustheid? De dilemma’s en de passende gedragsregels staan centraal in de campagne die thema’s als discriminatie, racisme, verbaal en fysiek geweld, intimidatie, groepsdruk en uitsluiting bespreekbaar maakt. Verwijzingen naar meldpunten en vertrouwenspersonen helpen sporters, coaches, supporters en bestuurders actie te ondernemen als grenzen worden overschreden.

 

Brainportgemeenten bundelen de krachten

De campagne is een initiatief van 14 gemeenten in Zuidoost-Brabant. Gemeenten hebben vanuit het Sportakkoord II de opdracht gekregen verenigingssport toegankelijker en sociaal veiliger te maken. “We hebben gekozen voor een regionale samenwerking, omdat sporters tijdens het competitieseizoen meerdere verenigingen in de regio bezoeken. Daardoor is het bereik en de herkenning van de campagne groter”, aldus Kees Vortman, Wethouder Sport in de gemeente Waalre. Wethouder Sport van de gemeente Veldhoven Thomas van Broekhoven: “We willen bereiken dat Veilig Sportklimaat bij iedere vereniging op de agenda komt. Afspraken, richtlijnen en waarden moeten er samen voor zorgen dat leden van verenigingen zich op hun gemak voelen en hun mentale en fysiek gezondheid niet in het gedrang komen.”

 

In de actiestand

Naast sporters van jong tot oud, supporters, coaches, trainers en spelbegeleiders, richt Support Safe Sport zich ook op clubbestuurders. “Zij hebben veel te regelen binnen een vereniging en sociaal veilige sport heeft vaak nog geen structurele plek op de bestuursagenda”, zegt Eva Lindeman, Sportregisseur vanuit Eindhoven Sport. “Een goede behandeling van meldingen van grensoverschrijdend gedrag helpt bij de heling, bij het gevoel van rechtvaardigheid, bij erkenning en bij sociale veiligheid in de vereniging. Met deze campagne willen we mensen bij de clubs in de actiestand krijgen.”

De campagne is vanaf nu zichtbaar bij honderden sportverenigingen, op social media en op de website www.supportsafesport.nl. Afgesproken is dat Support Safe Sport voor een periode van meerdere jaren ingezet zal worden.