Introductie
Landelijk groeit het aantal meldingen over wangedrag binnen de sport flink. Ook in onze regio hebben sportverenigingen vaker te maken met ongewenst gedrag. Het gaat op clubs met name over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar ook uitsluiting, discriminatie en verbaal of fysiek geweld komen voor. Als clubbestuurder ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen je vereniging. Je kunt niet aan de zijlijn blijven staan als er binnen jouw club grenzen van sporters of coaches worden overschreden.
Support Safe Sport werkt namens 14 gemeenten in Zuidoost-Brabant aan een positief en veilig sportklimaat. Dat begint met een gezonde mindset van sporters, coaches én bestuurders. Met ongewenst gedrag herkennen en erkennen. Met weten waar de grenzen liggen, welke regels het clubbestuur hanteert en welke preventiemaatregelen nodig zijn.
Wat is een go? En wat is een no go? Sportbonden, overheid en samenwerkingspartners stellen veel ondersteuningsmateriaal beschikbaar om je te helpen de juiste keuzes te maken.
Daarnaast hebben we ook een interview gehad met Pieter Janssen, voorzitter van Oranje-Rood, over wat zij doen om een Veilig Sportklimaat te creëren binnen de club.
Basiseisen sociale veiligheid
Veilig sporten begint met een goede basis. VSG, NOC*NSF en de sportbonden hebben daarom de Basiseisen sociale veiligheid ontwikkeld. Door als club te voldoen aan vier primaire eisen, heb je een goed fundament om sociale veiligheid te waarborgen. Meer informatie over deze eisen, voorbeelden van gedragscodes, de e-learning ‘Een Beetje Opvoeder’ en de Regeling Gratis VOG:
Basiseisen sociale veiligheid en Basiseisen integriteit sportaanbieders
Meldplicht seksuele intimidatie
Als clubbestuurder ben je verantwoordelijk voor een correcte afhandeling van een melding over een onveilige situatie. In het geval van seksuele intimidatie is er een meldplicht:
Stappenplan preventiebeleid
Elke sportvereniging heeft een trainingsbeleid en een financieel beleid. Een goed preventiebeleid is net zo belangrijk. Daarmee wordt duidelijk wat je kunt doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen:
E-learnings Centrum Veilige Sport Nederland
Voor bestuurders, trainers, coaches en sporters heeft NOC*NSF e-learnings gemaakt over sport en integriteit. De modules maken je bewust van wat jij kunt doen en hoe je leert herkennen wat er in je eigen sportvereniging gebeurt:
Sportakkoord II
Doel van het Sportakkoord II is sport toegankelijker, veiliger en kwalitatief hoogwaardiger maken. Wat dit voor sportverenigingen en clubbestuurders betekent, lees je hier:
Herziene Code Goed Sportbestuur
In de herziene Code Goed Sportbestuur ligt de nadruk op maatschappelijke relevantie, diversiteit en bestuurlijke- en organisatorische kwaliteit. Zo zorgen we met elkaar voor een veilige, eerlijke en vitale sportomgeving waar iedereen zich thuis voelt. Meer informatie over deze code van NOC*NSF vind je hier:
Overige links
Gratis verenigingsondersteuning door Centrum Veilige Sport Nederland:
Verenigingsondersteuning
Belangenvereniging Pride and Sports (LHBTIQ+ community):
Stichting Pride and Sports
Campagne “Blijf je stil of praat je erover”:
Blijf je stil of praat je erover?
Verenigingsondersteuners van de gemeenten die kunnen helpen bij het opstellen van het sociale veiligheidsbeleid:
De gemeente sportmedewerkers zoals verenigingsondersteuners en/of buurtsportcoaches kunnen bestuurders vaak ook helpen bij het opstellen van het sociale veiligheidsbeleid. Neem hiervoor zelf contact op met de gemeente waar jouw club gevestigd is.